хлопчик уважно дивиться

Коли люди говорять зі мною про Церкву СОД, вони практично відразу ж хочуть говорити про так звані «дивацтва» мормонів. Скільки у тебе дружин? А ти носиш магічну нижню білизну? Ти думаєш, що матимеш свою власну планету? (Зверніть увагу: у мене тільки одна дружина; моя нижня білизна священна, … а ось шкарпетки в мене магічні; я ледве спроможний оплатити свою іпотеку, тож навряд чи можу дозволити собі планету.)

Те, що насправді відрізняє мормонізм від інших християнських релігій, так це деякі з наших основних доктрин, а не те, на що критики Церкви витрачають так багато часу. Тож в які дивні речі ми дійсно віримо?

1. Ми віримо, що те, у що ви вірите, має значення

В наш час справи з вченням йдуть не так вже й добре. Божественна природа Бога, мета нашого життя і що відбувається з нами після смерті – ці знання стали настільки розпливчастими в християнстві, що це робить Нікейський символ віри зразком ясності. «Духовність» – це добре, однак «релігія» – це погано. Вір, у що віриш, і якщо церква вписується в твої переконання – навіть краще.

Мормони дійсно вірять, що вірування важливі. Ми вважаємо, що у Бога є план і мета для нас, Він також хоче, щоб ми розуміли і дотримувалися цього плану. З Біблії нам абсолютно точно відомо, що нашому Небесному Батькові та Його Сину Ісусу Христу було не все одно, у що ми віримо, і Вони хотіли допомогти нам пізнати Їх краще. Мормони вірять, що істина – знання про все суще як воно є – може бути знайдена та їй можна слідувати. Ми стверджуємо, разом з агентом Малдером, що «істина десь поруч».

2. Мормони також вірять, що те, що ви робите, має значення

Ох вже ж ці мормони! Коли Ісус сказав: «Якщо любите Мене – Мої заповіді зберігайте», вони сприйняли Його всерйоз. Ми віримо, що Бог дає нам свободу самим робити вибір разом з інструкцією про те, як цією свободою користуватися. Мойсей спустився з гори з заповідями на скрижалях, а не з ящиком для пропозицій. Ми віримо, що якщо ви дотримуєтеся заповідей Божих, то ваше життя на землі буде щасливішим, і ваше становище після цього життя буде набагато кращим. Мормони вірять, що ми не можемо робити все, що нам заманеться, і очікувати, що Бог це схвалить. Ми віримо в милість Христа, але ми не вважаємо, що це привід пуститися у всі тяжкі … Є обмеження і кордони, які Бог встановив для нас, щоб забезпечити наше щастя і збагатити наше життя, і Він наче б то чекає, що ми будемо уважними до цього.

3. Кажучи про Бога, мормони вірять, що він турботливий Небесний Батько для кожного з нас

Я не хочу ганьбити нічию віру. Ймовірно через те, що я виріс не в такому середовищі, де дотримувалися традиційних уявлень про Трійцю, вони звучать для мене непереконливо. Як на мене, це все звучить досить невизначено. Блискуче, але все ж таки нечітко. Мормони вірять, що Джозеф Сміт повернув правильне уявлення про Бога. Про того Бога, який розмовляв з Мойсеєм як з другом. Уявлення про люблячого Небесного Батька, який не просто фізична Особистість, але й Бог для кожного з нас. Він багато вклав в нас, як в Своїх дітей. Хоча слава Божа незбагненна для нас, сутність Його святої Особистості, принаймні, робить Його досяжним для нас. Мати особисті стосунки з досконалим Богом, як на мене, більш привабливо, ніж відносини з безликим всесвітом, який включає в себе досить туманне уявлення про доброту. Всесвіт неймовірно великий. Батько може взяти мене за руку.

4. А ще ми віримо, що Бог настільки любить нас, що він приймає активну участь у нашому житті

Мормонів часто звинувачують у тому, що вони не ставляться до Біблії серйозно. Але коли справа стосується відносин з Богом, мормони буквально шаленіють від Біблії. У Біблії Бог брав активну участь в житті Своїх дітей. Він завжди призначав керівника, який звертався до людей від Його імені стосовно питань, які мали першочергову важливість для людей. У Старому Заповіті це були пророки. У Новому Заповіті – апостоли. В Біблійні часи Богу завжди було що сказати, і Він завжди забезпечував таку можливість.

Після того, як апостоли були вбиті, Біблія була закрита, а Бог переїхав в маленьку квартирку в мегаполісі, де Він сховався від усіх, ніколи не дзвонив і не писав. Принаймні, це приблизно те, що думає певна частина сучасних християн. Вважати, що Бог відповідає безпосередньо кожному на молитви, що на землі є ті, кого Бог призначив говорити від свого імені, що Він піклується про своїх дітей і направляє їх в цьому бунтівному світі? Це ж божевілля якесь. Якщо ти спілкуєшся з Богом, тебе піднесуть на п’єдестал. А якщо Він спілкується з тобою, тебе запроторять до психлікарні.

Мормони настільки дивні, що вірять у те, що Бог не змінив Свої методи роботи навіть в наш час, коли Його діти користуються літальними апаратами і дезодорантами. Пророк Амос писав, що Бог «нічого» не робить, не відкривши Свої таємниці «Своїм слугам, Пророкам». І якщо ніде неможливо знайти Пророка, можна припустити, що Бог більше нічого не робить, але це не відповідає тому, що ми дізнаємося про Нього з Біблії. Мормони не приймають це. Ми віримо в одкровення, в пророків останніх днів, в Церкву, яку Він сам веде – не тому, що ми дали присягу на вірність Йому, а тому, що ми чуємо Його голос і слідуємо йому.

Звісно ж, у нас, мормонів, є свої примхи. Наша музика надто повільна і трохи заважка для сприйняття. Наші весільні церемонії короткі, нудні і безалкогольні. Ми святкуємо День Піонерів і нам важко знайти те, що ми могли б купити в Кофе Хауз. Але наша головна дивина – це наша віра в Бога, який любить кожного з нас, в віру, яка важлива, і в учнівство, яке вимагає цілеспрямованого життя.

Це божевілля Авраама, Ісака та Якова. Ісаї та Єремії. Ісуса, Петра та Павла. І якщо ми і дивні, то, принаймні, компанія у нас підібралася чудова.

Стаття була написана Робом Гіо та вперше опублікована на mormonhub.com. Переклад Шепелєвої Людмили.

Також ви можете прочитати інші статті на цю тему:

The following two tabs change content below.

Mila

Люблю євангелію і Церкву Ісуса Христа Святих останніх днів. Хочу, щоб усі могли відчути щастя, яке приносить євангелія. / Люблю евангелие и Церковь Иисуса Христа Святых последних дней. Хочу, чтобы все могли испытать счастье, которое приносит евангелие.
Авторское право © 2017 mormon.in.ua. Все права защищены.
Этот сайт действует независимо от Церкви Иисуса Христа Святых последних дней (иногда называемой «мормонской Церковью»). Выраженное здесь мнение не всегда отражает позицию Церкви. Точка зрения отдельных людей является их личной ответственностью и не всегда отражает позицию Церкви. Чтобы ознакомиться с официальной позицией Церкви, посетите сайты LDS.org или Mormon.org.

Pin It on Pinterest

Share This